Андрей Гурков, Дойче Веле Руският милиардер Виктор Харитонин иска да купи

...
Андрей Гурков, Дойче Веле Руският милиардер Виктор Харитонин иска да купи
Коментари Харесай

Руски милиардер купува летище в Германия

Андрей Гурков, Дойче Веле 

Руският милиардер Виктор Харитонин желае да купи цивилно летище в Германия, откъдето минават и военни товари. То се намира в непосредствена непосредственост до военна база, където са складирани американски нуклеарни оръжия. А съветският олигарх, макар очевидната му непосредственост с Кремъл, даже не е обект на европейски наказания. Как е допустимо това?
Холдингът NR, благосъстоятелност на съветския олигарх Виктор Харитонин, завоюва търга за закупуване на банкрутиралото, само че към момента работещо летище Франкфурт-Хан. Това провокира неодобрение и апели продажбата да бъде анулирана. Засега тя е замразена, само че не е ясно дали това няма да се промени.

Летището Франкфурт-Хан не е главното на град Франкфурт. От Франкфурт-Хан летят главно нискобюджетни самолетни компании като “Райънеър ” и “Уизеър ”. Летището е едно от дребното в Германия, на което е разрешено самолети да изхвърчат и кацат през нощта.

Според локална организация, която се бори за възбрана на нощните полети поради шума, Франкфурт-Хан се употребява интензивно от американската войска, която транспортира бойци и техника точно оттова. Възможно е летището да работи като една от директните точки за американски оръжия, които сега се изпращат към Украйна.

Кой е Виктор Харитонин?

Няма доста сведения за личността на Виктор Харитонин. За разлика от други съветски олигарси той не популяризира бизнеса и персоналния си живот. Според съветски медии обаче неговият холдинг “Фармстандарт " е най-големият производител на съветската ваксина против ковид - Спутник V. Тя беше наложена от Москва по време на пандемията, тъй че близостта на Харитонин и Кремъл е явна.

Олигархът има и немската писта за автомобилни надпревари “Нюрбургринг ”. Там се организират освен влиятелните надпревари от Формула 1, само че и други автомобилни ралита, както и известният музикален фестивал “Рок ам Ринг ”.

Затова и желанието на немският холдинг NR, благосъстоятелност на Харитонин, да придобие близкото летище Франкфурт-Хан е напълно разумно: обслужването на туристите, идващи за автомобилни надпревари и концерти, може да се трансформира в спомагателен източник на доходи. Особено като се има поради опцията целият актив да бъде закупен за прекомерно скромните 20 млн. евро.

Военната база " Бюхел " също е наоколо

В същото време всяко летище е значим детайл от сериозната инфраструктура на една страна. Особено в случай че се употребява, както към този момент беше маркирано, за превоз на военни доставки. Освен това военното летище на Бундесвера „ Бюхел “ се намира единствено на 40 километра от летище Франкфурт-Хан и е единственото място в Германия, където към момента се съхраняват американски атомни бомби. Разбираемо е, че контролът върху гражданското летище и неговия команден и надзорен център би нараснало опцията за приемане на повече информация за придвижването на самолетите и други събития в прилежащата авиобаза.  

Защо против олигарха няма наложени наказания?

Германия е правова страна и синдикът по неплатежоспособност, назначен за търга за летище Франкфурт-Хан, не е имал официално съображение да лиши компанията на Харитонин от правото да закупи продадения на търг актив, защото активността ѝ в Германия е законна и притежателят ѝ не е бил подложен на наказания от страна на Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР